söndag 17 maj 2015

Lågt blodtryck

Lågt blodtryck kan ge demens

Publicerat 2004-09-01 23:59
Sjunkande blodtryck hos äldre kan vara en förvarning om demens, enligt svenska forskare. För gamla människor kan lågt blodtryck innebära bristande blodförsörjning till hjärnan.

Lågt blodtryck är en riskfaktor för demens likaväl som högt blodtryck. En kraftig sänkning av det systoliska trycket (det högre värdet när man läser av blodtrycket) kan vara en förvarning om att patienten kommer att drabbas av någon demenssjukdom inom tre år.

Det visar en studie på nära tusen personer som en svensk forskargrupp har följt under sex år. Studien är publicerad i det senaste numret av den amerikanska medicintidskriften
Stroke, som ges ut av Amerikanska hjärtläkarsällskapet.

- Hos äldre patienter är det lika viktigt att upptäcka och behandla lågt blodtryck som högt, säger Laura Fratiglioni, professor i geriatrisk epidemiologi vid Karolinska Institutet och den som lett undersökningen tillsammans med Chengxuan Qui.

Alla försökspersoner var minst 75 år och ingen av dem hade drabbats av demens när forskningsprojektet startade. De undersöktes vid tre tillfällen med tre års mellanrum.

Bland dem som blev demenssjuka under försökstiden hade överraskande många lågt blodtryck. Ett systoliskt tryck på högst 160 som sjönk med minst 15 enheter (millimeter kvicksilver) innebar en tredubbel risk att få Alzheimers eller någon annan demenssjukdom. Blodtryckssänkningen kunde konstateras tre år före insjuknandet men inte så tidigt som sex år före.

- Genom att vi nu vet att en kraftig sänkning av det systoliska trycket kan förutsäga vilka som kommer att drabbas av demens, blir det ännu viktigare att ha koll på hur blodtrycket varierar hos äldre, säger Laura Fratiglioni.

Hennes forskargrupp har tidigare visat att blodtryckssänkande behandling minskar risken för demens även hos personer med ärftlig benägenhet att få sådana sjukdomar. Den nya studien betyder inte att man ska låta bli att behandla högt blodtryck hos äldre, påpekar hon.

- Det är bra att äldre patienter med för högt blodtryck får behandling, både för hjärtat och hjärnan. Men man måste följa dessa patienter noga så att inte trycket sjunker för mycket, säger Laura Fratiglioni.

Blodcirkulationen regleras på ett annat sätt i hjärnan än i resten av kroppen. Därför har man tidigare trott att lågt blodtryck inte spelat någon roll för just hjärnans blodförsörjning. 
Men Kungsholmsprojektets nya demensstudie visar att för lite blod, hypoperfusion, kan vara en del av processen som leder till demens.

- Normalt reglerar hjärnan själv blodförsörjningen, men när man blir gammal kanske de här mekanismerna inte fungerar längre. Det är en ny, spännande forskningslinje som våra demensstudier lett oss in på, säger Laura Fratiglioni.

Gunilla Eldh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar